Taartrecepten

Alle taartjes die ik bak zijn volledig biologisch, zonder suiker en zonder tarwebloem. Bordevol gezonde ingrediënten. Om je zonder schuldgevoel mee vol te stoppen dus! Bak jezelf ook gelukkig en gezond, hier vind je mijn meest succesvolle recepten.

PS. Heb je nog baktips of ken je andere lekkere recepten? Ik hoor ze graag!


Muesli koeken

2 theelepels kokos
40 gram gehakte noten en/of zaden
35 gram havermout (vlokken)
100 gram speltmeel
5-6 dadels in stukjes
1 theelepel kaneel
2-3 eetlepels gesmolten kokosolie
2 eetlepels honing
1 eetlepel sesamzaadjes
1,5 theelepel bakpoeder
1 ei
snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt de kokosolie, klop het ei en voeg het samen met de honing. Ik smelt zelf kokosolie door het in een alumumium schaal in heet water te zetten, dan voorkom je dat het ineens kookt. Voeg alle droge ingredienten bij het mengsel dat je net hebt gemaakt. Het makkelijkste is om met het speltmeel te beginnen, dan voorkom je klonten.

Als het goed is heb je nu een plakkerig geheel. Maak er bolletjes van die je platdrukt op een bakplaat met een stuk bakpapier erop. Het helpt om je handen een klein beetje nat te maken, zo voorkom je dat alles aan je handen plakt (alhoewel, helemaal voorkomen doe je dat niet, hihi). Zet ze voor 15 minuten in de oven. Dek ze eventueel halverwege met aluminium folie wanneer ze te snel bruin worden.



Amandel scones


150 gram amandelmeel
2 eetlepels gemalen kokos
3 eetlepels dadelstroop
2 theelepels bakpoeder
beetje zout
2 handen vol bosbessen (bevroren, pak uit de vriezer van de appie)
2 eieren
2 theelepels vanille-extract
1,5 theelepel kaneel



Ik heb ze nog nooit eerder gemaakt, maar ze zijn meteen mijn favoriet. Simpel en echt overheerlijk.

Verwarm de oven op 175 C (hetelucht).

Klop de eieren, de dadelstrop en de vanille-extract. Meng in een ander kom de amandelmeel, kokos, bakpoeder, kaneel en het zout. Voeg vervolgens beetje bij beetje het amandelmengsel aan het ei-mengsel toe. Voeg vervolgens de bosbessen toe.

Schep het mengsel in 6-7 ronde hoopjes op een bakpapier. 17-20 minuten afbakken en laten afkoelen. Je kunt ook meteen het dubbele aantal scones maken. Ze zijn zo op.



Zomerse muffins

Voor 12 muffins:
250 gr. speltmeel
100 ml. biologische kwark
50 ml. olijfolie
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
6  ruime eetlepel dadelstroop
2 tl kaneel
3 ei
2 tl vanille extract
1 tl zout
1/3 doosje frambozen uit de vriezer (AH)
1/3 doosje bramen uit de vriezer (AH), in stukjes gehakt

Variatietip: vervang het zomerfruit door 1 banaan in blokjes, een handjevol gehakte walnoten en ±10 dadels in kleine stukjes. Heerlijk, ik ben er zelf nogal fan van.

Verwarm de oven voor op 160C.

Roer in een schaal de speltmeel, bakpoeder, baking soda en het zout door elkaar.

Klop in een tweede schaal de eieren los met de olijfolie. Voeg het vanille extract, de dadelstroop en de kwark toe. Roer goed door elkaar.

Voeg beetje voor beetje het spelt-mengsel aan het kwarkmengsel toe er een gladde massa ontstaat. Roer de frambozen en bramen erdoor (het is perfect wanneer die nog een wat bevroren zijn, dan blijven ze een beetje heel).

Doe het mengsel in muffin-bakjes, niet te vol, het gaat nog rijzen! Na ± 25 minuten in de oven zijn ze klaar (check even of ze van binnen droog zijn met een sateprikker). Smikkelze.



Dadelbonbons

10 dadels
Flinke theelepel cacao
Gewone theelepel kokosrasp

Bij elkaar in de blender tot 1 'smurrie' blenden. De 'smurrie' tot balletjes rollen. De balletjes nog een keer door wat extra kokosrasp rollen zodat de buitenkant omhuld is met kokos.

That's it! Ze zijn echt overheerlijk en goed te bewaren in de koelkast, dus maak er niet te weinig :).

Variatie: voeg abrikozen, cranberries en/of kaneel toe.



Kwarktaart


100 gram amandelen
150 gram dadels (zacht en kleverig)
snufje zout
12 blaadjes gelatine (biologische variant: agar agar)
200 gram rijststroop
1 pot suikervrije jam
1 perssinaasappel
500 gram kwark
250 ml slagroom



Bedek de bodem van een springvorm met plastic of bakpapier. Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water (ze hebben zo'n vijf minuten nodig).

Hak in een keukenmachine de amandelen fijn, ontpit de dadels, voeg ze toe met een snufje zout en hak alles tot een kleverige massa. Bedek de springvorm met het mengsel. Wanneer je je handen of de lepel die je gebruikt een beetje natmaakt, kun je het gemakkelijk verspreiden.

Pers de sinaasappel uit en verwarm het vocht in een pannetje. Knijp de gelatine die je hebt geweekt uit en los het al roerende goed op in het warme sap. Laat het afkoelen.

Meng in een grote kom de kwark, rijststroop en de jam goed door elkaar. Roer vervolgens het gelatine mengsel erdoor. Pak nog een kom (ja, het is het recept van de kommen) en klop de slagroom stijf. Schep het vervolgens voorzichtig door het kwarkmengsel en verdeel het over de dadel-bodem.

Laat de taart een paar uur in de koelkast opstijven en versier 'm met bijvoorbeeld frambozen, kokos en andere lekkernijen. Smikkelze!



Brownies

60 gram noten (een mengsel van ongezouten noten naar keuze)
70 gram roomboter
20 gram cacaopoeder
5 eetlepels dadelstroop (of een andere natuurlijke zoet-siroop)
20 gram kokosolie
25 gram speltbloem
1/2 tl bakpoeder
snufje zout
1 ei

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Kies de noten die je zelf het lekkerste vindt. Bijvoorbeeld wat hazelnoten, walnoten en amandelen. Je kunt de noten 5 minuten op 180 graden bakken voor wat meer smaak, maar dat is niet per se nodig.

Hak de noten grof. Smelt de boter en kokosolie in een kom (kan in de magnetron, een pannetje of au bain marie). Meng de boter en kokos olie met de dadelstroop en voeg al roerend de bloem, bakpoeder, cacao en een mespuntje zout toe. Voeg als laatste het ei toe en roer het mengsel goed door elkaar. Als laatste gooi je de gehakte noten erbij.

Schenk / schep het mengsel in een ingevette vorm (of gebruik bakpapier zoals ik op de foto). Bak de brownies zo'n 25 minuten. Als je een satéprikker in de brownies steekt, moet deze er droog of bijna droog uitkomen. Smakelijk!



Aardbeien-kruimelkoek

250 gram roomboter
175 gram dadelstroop (koop je bij de natuurwinkel)
175 gram speltbloem
375 gram havervlokken (koop je bij de natuurwinkel)
1 pot aardbeienjam (ongezoet)
twee handenvol rozijnen
merg van een vanillestokje of een scheutje vanille extract
snufje zout


Verwarm de oven voor op 170 C. Smelt de boter. Voeg al roerend de dadelstroop, vanille extract en zout toe. Meng met een mixer de bloem erdoor heen. Roer met een grote lepel de havervlokken erdoorheen totdat het een stevige, kleverige massa is. 

Meng in een apart bakje de rozijnen door de aardbeienjam. 

Vet een springvorm in. Strijk de helft van het deegmengsel uit over de bodem van de springvorm en druk het goed aan. Maak een licht opstaand randje aan de zijkant (niet te dik, dan wordt 't te droog). Verdeel het jammengsel over het deeg. Kruimel de rest van het deegmengsel erover heen. 

Bak de koek in ongeveer 60-70 minuten gaar. Bij mij brandt het deeg snel aan, dus ik dek 'm vanaf het begin al af met aluminium folie. 



Speltkoekjes (± 8 koekjes)

150 gram speltmeel
2-3 eetlepels moutstroop of honing
6 graam biologische bakpoeder
75 gram roomboter
mestpuntje zout

Verwarm de oven voor op 180 C. Smelt de roomboter en voeg de honing toe. Roer even door. Voeg al roerend speltmeel, zout en bakpoeder toe. Is het beslag iets te nat? Voeg nog wat meel toe. Te droog? Voeg wat honing of roomboter toe.

Maak kleine bolletjes en druk ze een beetje plat op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes 12 minuten in de oven. Haal ze er uit als ze aan de zijkanten een beetje bruin kleuren. Ze zijn dan nog een beetje zacht, maar dat komt goed als ze zijn afgekoeld. Wacht niet te lang, anders smaken ze aangebrand!

Variaties:

Speculaaskoekjes 
Voeg 3 volle eetlepels speculaaskruiden toe aan het beslag.
Chocoladekoekjes 
Voeg 3 volle eetlepels cacao toe aan het beslag.
Oosterse koekjes 
Gebruik dadelstroop in plaats van honing en voeg rozijnen toe 
aan het beslag.



Kokoskoekjes

130 gram speltmeel
30 gram gemalen kokos
2 eetl. honing
6 gram biologische bakpoeder
50 gram roomboter
20 gram kokosboter

Verwarm de oven voor op 180 C. Smelt de kokosboter en roomboter. Voeg al roerend de honing, speltmeel en bakpoeder toe. Voeg de gemalen kokos toe.  Is het beslag iets te nat? Voeg nog wat meel toe. Te droog? Voeg wat honing of roomboter toe. 

Maak kleine bolletjes en druk ze een beetje plat op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes 12 minuten in de oven. Haal ze er uit als ze aan de zijkanten een beetje bruin kleuren. Ze zijn dan nog een beetje zacht, maar dat komt goed als ze zijn afgekoeld. Wacht niet te lang, anders smaken ze aangebrand!


Kokos-amandel-cake

     100 gram kokosolie
     4 eetlepels honing
     6 eetlepels yoghurt
     70 gram boekweit
     70 gram amandelmeel
     70 gram geraspte kokos
     eiwit van 3 eieren
     handvol dadels
     frambozen
     1 theelepel bakpoeder
     1 mespuntje zout


Verwarm de oven voor op 160 C.

Smelt de kokosolie en meng deze met de yoghurt en honing. Voeg al roerend het bakpoeder, het zout, het boekwiet, de amandelmeel en geraspte kokos toe. Verwijder de pitten uit de dadels, snij ze in kleine stukjes en roer ze door het beslag.

Klop in een aparte kom het eiwit van de 3 eieren tot schuim. Schep het voorzichtig door het beslag.

Schenk het beslag in een cakevorm en bak de cake in 40 minuten gaar.

Lekker om te serveren met frambozen. Ik gebruik vaak de ingevroren frambozen van de Appie, die ik dan een beetje prak als sausje.



19 opmerkingen:

  1. Hoi Sigrid,

    Je kan gelatine heel goed vervangen met agar agar. De niet dierlijke variant van gelatine en te koop in je natuurwinkel.

    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sigrid, ik vind het hartstikke leuk wat je doet!
    En super dat je zulke mooie dingen bakt zonder tarwe en suiker! Heb je al eens geprobeerd helemaal graanvrij te bakken (met amandelmeel)? Ik heb eventueel een lekker basisrecept voor cake (of 'bread') of muffins.

    groetjes & veel succes met je bedrijf!
    Rosalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rosalie, nee… dat heb ik nog nooit geprobeerd! Zou erg blij zijn met je recepten, amandelmeel muffins lijkt me namelijk heerlijk. Zou je ze willen mailen naar sigrid@bureauboel.nl? Zou super zijn!

      Verwijderen
  3. Dag Sigrid,

    De zomertaartjes ben ik aan het bakken en ik heb meteen even berekend hoeveel kcal. erin zitten.
    Dat is per taartje, ervan uitgaande dat je 12 taartjes van het beslag maakt, 155kcal. Vergelijkbaar met anderhalve snee allison brood.
    Dus of je je daar zomaar mee moet 'volproppen'......
    Overigens zit in appelstroop veel ijzer en minder kcal. dus dat ga ik de volgende keer doen. Zout heb ik er niet ingedaan, dat doe ik vrijwel nooit in gebak. Nu nog benieuwd hoe ze smaken. Ik hoop dat je dit berichtje kunt lezen zoals het bedoeld is, als een stukje aanvullende info.
    De recepten vind ik er wel aanlokkelijk uitzien dus die zal ik allemaal wel n keer gaan proberen. Dankjewel daarvoor!
    hartelijke groet, carolina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi sigrid

    Heb nog nooit zulke heerlijke brownies gegeten!
    Echt overheerlijk!

    Gr ursula.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn om te horen, geniet ervan! Groetjes, Sigrid

      Verwijderen
    2. Hallo Sigrid,
      Ik heb de brownies gemaakt en nu is het beslag niet gerezen in de oven.
      Omdat ik geen speltbloem had heb ik speltmeel gebruikt (dit is wat grover).
      Zou het daaraan liggen denk je?

      Groeten van Geke

      Verwijderen
  5. Hallo Sigrid,

    Ik wilde even zeggen hoe ik en mijn familie enorm hebben gesmuld van de kwarktaart! Een waar feestje in de mond :)

    Groetjes,
    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. :), ik zie een smullende familie voor me en daar word ik dan weer blij van! Dank voor je reactie, groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sigrid, enorm bedankt voor het op een rijtje zetten van lekkers zonder suiker en tarwe. Vul maar goed aan! Ik heb nog niets gemaakt, maar morgen doe ik boodschappen.... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn zus mag o.a. geen zuivel en een goede vervanger voor slagroom is kokosmelk. Als je het blikje in de koelkast zet, gaat t scheiden. Je kunt dan t dunste opzn kop uit t blikje gieten. Het dikke wat over blijft, klop je nog iets op en is dan al een soort slagroom. Wel minder zoet. Deze tip kreeg ik van mijn zus en zij heeft deze ook ergens via internet....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmmm… interessant, dat ga ik een keer proberen. Een beetje kokossmaak-slagroom lijkt me heerlijk op bijvoorbeeld chocolade brownies :). Thanks!

      Verwijderen
  9. Hoi Sigrid, een vraagje over de kwarktaart: kun je ook vers fruit pureren en in de taart gebruiken in plaats van de pot suikervrije jam? De taart lijkt me heerlijk en ik zou hem graag volgende week voor mijn zoontjes eerste verjaardag maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik heb dat nog nooit geprobeerd, maar ik denk zeker dat het kan! Ik zou alleen even goed kijken hoe het zit met de dikte. Sommige fruitsoorten zijn wat 'natter', waardoor je puree misschien wat te dun wordt. Als dat het geval is, zou je nog kunnen kijken of je 'm kan laten uitlekken in een dun vergiet of theedoek. Heb je ook meteen limonade :).

      Bakze en fijne verjaardag! Groetjes, Sigrid

      Verwijderen
  10. Hoi,kan ik door de kokos amandelcake ook gepureerde frambozen mee bakken ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Natasja, ik denk dat een klein beetje wel kan, maar te veel wordt het misschien te nat van. Wat ik wel eens doe bij scones of mini-taartjes: bevroren frambozen door het beslag roeren. Dan wordt niet het hele beslag nat en zitten er wel lekkere stukjes framboos door je cake. Misschien dat proberen? Succes!

      Verwijderen
  11. Vandaag de brownies gemaakt met kokosmeel ipv speltbloem. Ook heerlijk! Voor mensen die helemaal geen granen eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh grappig, ken ik niet. Ga ik snel eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis