Waarom ik waarschijnlijk geen goede coach ben...


Tegenwoordig noemt iedereen zichzelf coach. En in de boekhandel vind je stapels zelfstudie boeken met ontwikkeltips en stappenplannen op weg naar een gelukkig leven. Grappig, want één van de dingen die ik het liefste doe is coach zijn. Maar ik heb zoveel vooroordelen over de standaard coach-aanpak, dat ik twijfel of ik mezelf wel zo wil noemen. Hier mijn grootste 'coach-ergenissen':

  • Veranderen doet pijn 
Hou nou toch op. Een verandering die zeer doet kan toch niet de goede zijn? Je bent al wie je moet zijn en het zou een feest moeten zijn om dat te beseffen. 

  • Veranderen kost tijd 
Onzin. Zijn wie je bent doe je al je hele leven. Je hebt er wellicht wat onnodige extraatjes omheen geplakt, omdat je denkt dat dat hoort. Niet nodig, je bent briljant zoals je bent. En het kost max. een seconde om dat te beseffen. En je bent al veel verder op weg dan je denkt.

  • Niet alles kan perfect zijn, dus wees tevreden met wat je hebt
Ook hier ga ik niet in mee... Het gaat om durven gaan voor de fantastische dingen die speciaal voor jou zijn weggelegd. En daar mag je best perfectionistisch in zijn. Perfectionistisch in wat anderen van je verwachten is inderdaad niet nodig. Maar voor je dromen? Hell yeah, maak ze tot in de perfectie waar!

  • Iedereen heeft wel een ontwikkelpunt of zwakte 
Mispoes… Ik vind dat iedereen briljant is zoals hij of zij is. En dan bedoel ik echt iedereen en echt briljant. Je enige ontwikkelpunt is om dat toe te durven geven en je volledige zelf te worden.

En tuurlijk, misschien ben je niet overal even goed in. Maar dat betekent alleen maar dat je ontzettend goed bent in andere dingen (nieuwsgierig, bekijk dit filmpje). 

  • Als coach mag je niet de antwoorden geven 
Last but not least. Wie gaat er naar een coach om zelf de antwoorden te vinden? Je wil toch gewoon even horen hoe het zit. Of in ieder geval een suggestie krijgen? Ik kan er niet bij dat ik als coach niet zou mogen zeggen wat ik zie of weet. Ik flap er in ieder geval altijd lekker alles uit. Je mag het daar natuurlijk vervolgens helemaal niet mee eens zijn, dat is een ander verhaal. 

You are brilliant as you are, it only takes a second to realize that.

ShareThis