Boekenlijst

Ik houd erg van lezen, maar dan vooral in dikke romans. Inhoudelijke boeken, daar kom ik nooit zo goed doorheen. Ik ben dan tijdens het lezen alleen maar bezig met proberen te onthouden wat ik lees.  Ook van zelfhulpboeken word ik altijd al een beetje moe. Bij hoofdstuk 1 zit ik al op veertig goede voornemens en moet ik nog negen hoofdstukken. 

Maar in het najaar van 2013 ontdekte ik een paar boeken waar ik wel écht blij van werd. Het waren boeken waar ik in een sneltreinvaart doorheen ging en waar ik tijdens het lezen van kon genieten! Ze spraken me niet aan op mijn hersenen (begrijpen en onthouden), maar ze raakten me in mijn zijn (openvouwen en ontspannen). 

Ik deel ze graag me je!


A. Deepak Chopra - De zeven spirituele wetten van succes
Het taalgebruik is een beetje wollig, dus ik heb me voorgenomen 'm nog een keer te 'hertekenen', maar de inhoud is raak en helpt je los te laten en te dromen.

B. Benjamin Hoff - The Tao of Pooh
Pooh is sowieso een held en het taoïsme een bron van mooie inzichten. De combinatie is een feestje. Zo ontdekt je lachend welke les je kunt trekken uit het feit dat Tijgertje steeds weer in een boom gaat zitten. Hij is ook in het Nederlands.

C. Willem Glaudemans - Worden we opgetrild?
Heel dunnetje, verstopt in dit stapeltje. Maar schijn bedriegt. Dit boekje heeft er eigenhandig voor gezorgd dat ik mijn vertrouwen in het geschreven woord weer heb teruggevonden. Fantastische inzichten over energie, de trillingen van de aarde, veranderingen en intenties.

Ik heb Willem gemaild en mag 'm helpen dit boek te verspreiden. Helaas is dit mini-exemplaar niet meer verkrijgbaar. Je kunt wel een ander boek bestellen, waar het een onderdeel van is. Klik hier.

D. Het geheim van genialiteit - Tijn Touber
Geweldige inzichten over genialiteit. Dat je bijvoorbeeld heel veel niets moet doen om geniaal te kunnen zijn. Met veel anekdotes en persoonlijke verhalen.

E. Spoedcursus Verlichting - Tijn Touber
Ja, hier dan toch een stappenplan-boek in het lijstje. En ik moet eerlijk zeggen, dat vond ik ook het minste aan het boek. Het idee dat je 'verlicht' kunt worden wanneer je verschillende stappen zet. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen al verlicht is, maar dat alleen nog moet ontdekken. En dat daarmee verlicht zijn een vreemde status is om naar te streven. Alsof je dan klaar bent. Klaar zijn we nooit. Maar goed, wat het boek wel doet is heel veel inzichten, ontdekkingen en verhalen vertellen over de kunst van het zijn. Hij leest als een trein.

F. Leadership en self-deception - The Arbinger Institure
Dit is een beetje een gemeen boek. Het leert je namelijk dat je jezelf eigenlijk de hele tijd voor de gek aan het houden bent. Bijvoorbeeld over het feit dat zaken je overkomen en jij daar niets aan kunt doen. Of dat anderen je nooit begrijpen. Soms dus een beetje pijnlijk om te lezen, maar het biedt gelukkig ook een heldere oplossing die je daarna automatisch met twee handen vastpakt: het leert je hoe je met gedrag en woorden alles kunt draaien en mooi kunt maken.

G. Steal like an artist - Austin Kleon

Dit boekje kreeg ik aangeraden van een klant. Het is heerlijk, simpel en ontwapenend. Met leuke en concrete tips om je creativiteit aan te zwengelen en dat wat je leuk vindt de ruimte te geven. Ik haakte een klein beetje af bij het laatste deel (over regelmaat en jezelf aan het werk zetten en houden), maar dat zegt misschien meer over mijn persoonlijke weerstand :).H. Rework -  Jason Fried & David Heinemeier Hansson

Mijn nieuwe bijbel. Zo ongeveer elke hoofdstuk denk je: "Oh ja! Dat is echt zo inderdaad! Nou ja, waarom heb ik ooit gedacht dat het anders zat!". Gaat voornamelijk over ondernemen. En dan over een nieuwe manier van ondernemen. Waarin je bijvoorbeeld niet harder moet werken wanneer het niet lukt, mensen aan moet nemen waar je ook mee in de kroeg zou willen staan en níet moet luisteren naar hoe het hoort. Serieus, briljant boek!

I. Haperende Hersenen - Iris Sommer


Dit is er wel eentje voor 'vak-nerds'. Maar goed, ik ben dus echt mega geïnteresseerd in hoe mensen in elkaar zitten, hoe ze leven, wat er mis kan gaan en hoe je daar mee om kunt gaan (zie ook volgende categorie). En dit boek beschrijft allerlei verschillende 'haperende hersenen', inclusief persoonlijke verhalen als voorbeelden. Voor mij dus een regelrechte hit!

J. Verlichting voor luie mensen - Paul Smit

Ja, toch weer eentje over verlichting, terwijl ik dus niet eigenlijk zo geloof ik het zoeken ernaar. Maar dit is een (écht behoorlijk) dun, praktisch en vrolijk boekje. Zonder ingewikkelde stappenplannen, maar met leuke tips en verrassende inzichten!
K. The art of not giving a fuck - Mark Manson

Heel verfrissend boek. En niet (zoals ik dacht) over overal schijt aan hebben. Maar op een andere manier naar het leven en de uitdagingen kijken.

Hieronder een paar boeken die samen bijna een aparte categorie vormen. Ik kan niet zo goed uitleggen waarom, maar autobiografische verslagen van mensen met een pittige uitdaging in het leven vind ik geweldig om te lezen. Ze inspireren me, ik denk omdat ik mee mag beleven en mee van leren over hoe zij leven én weer opkrabbelen. Want van wie kun je beter leren over doorzetten en veranderen, dan van iemand die het zelf heeft gedaan en ontdekt?


Ik ben Loïs en ik drink niet meer - Loïs Bisschop


Ik heb me helemaal scheel gelachen bij het lezen van dit boek. Het moet wel je type humor zijn denk ik (dus lees even de eerste pagina's voordat je 'm aanschaft), maar ik vind het fenomenaal hoe ze hele pijnlijke en herkenbare thema's in heerlijke anekdotes weet te verpakken.

Ondertussen schetst ze een heel eerlijk beeld over hoe moeilijk het is om écht jezelf te zijn, van jezelf te houden en op die manier van het leven te genieten.
Paaz - Mirthe v/d Meer

Dit boek is volgens mij al redelijk bekend, en er is zelfs een vervolg: Up. Ik heb zelf allebei gelezen, ze lezen als een trein en geven intrigrerende inzichten over hoe een mens werkt wanneer het even niet werkt. En dat overkomt ons allemaal wel eens, in meer of minderen mate. Vergelijkbare stijl als het boek hierboven: écht, eerlijk en met een flinke dosis humor.


De Ana Files - Rianne Meijer

Ja joh, er zijn echt veel van deze type boeken! Had ik geen idee van, tot ik er dus achter kwam dat ik het heel leuk vind om me iemand 'mee te leven'. En bij deze dame is dat ook echt interessant. Ze leeft eigenlijk het gewone leven: succesvol, sociaal, alles leuk. Maar ondertussen dus he-le-maal niet okay. Wederom met veel humor geschreven.
Man o man - Nathan Vos

Dit boek was interessant, raakte me en liet me anders kijken naar mannen. Het gaat over de broer van Nathan Vos die een einde aan z'n leven maakt. Super heftig, maar de inzichten en achtergronden die Nathan verzameld over de positie van de man in de huidige samenleving en zijn uitdagingen, zijn echt intrigerend.


ShareThis