4. Zie hoe goed je bent!

In mijn vorige bericht (ga hier een overzicht van alle berichten in deze reeks) had ik het over de reis naar je pure ik. Je meest waardevolle bezit, je enige zinvolle product, je succesfactor en je motor. In dit bericht ga ik je proberen te helpen om de unieke talenten van je pure ik te ontdekken.

Ik kan je nu alvast vertellen dat dit geen gemakkelijke klus wordt. Wij hebben ons er namelijk in gespecialiseerd om níet te zien waar we goed in zijn. Om de simpele reden dat ergens heel goed in zijn veel enger is dan iets niet kunnen.

Maar deze oefening gaat je helpen: de complimenten ketting.

De oefening is gebaseerd op 3 principes:
  • je onbewuste weet wat je unieke talent is
  • je unieke talent durft zich pas te uiten als je van jezelf durft te houden
  • anderen weten veel makkelijker en beter te verwoorden waar je goed in bent dan jijzelf

Hij werkt als volgt. Ga naar een kralenwinkel en koop een leeg armbandje en heel veel kraaltjes (of bestel de geluksarmband hier). Elke keer wanneer je een complimentje krijgt waarvan je hart een sprongetje maakt, rijg je een kraaltje aan je armbandje. En het complimentje schrijf je op. Zo leer je om complimentjes echt te ontvangen, om jezelf te belonen voor wie je bent en meer van jezelf te houden.

In de oefening is je onderbewuste de enige scheidsrechter. Die geeft vanzelf kraakhelder aan wanneer het complimentje dat wordt gegeven, over jou in je pure vorm gaat. Je zult negen van de tien keer waarschijnlijk wel denken dat 'het toch vanzelfsprekend is' (je bent immers wie je bent) en 'dat het niets voorstelde' (het koste je namelijk geen moeite, je was gewoon jezelf). Maar dat is je hoofd. Je hart en je onderbewuste weten wel beter. Dit is wie je bent en je ontzettend goed!

En dat opschrijven, moet dat echt? Ja. Zo heeft elk kraaltje z'n verhaal, heb je meteen een survival document voor donkere dagen en is een sollicitatie of acquisitie gesprek vanaf nu een eitje. 

Praktische tips:
* begin met door al je smsjes en emails heengaan op zoek naar de zinnen die je in het verleden als eens hebben doen stralen. En je hebt er waarschijnlijk ook wel een paar in je herinnering zitten. Deze vormen de eerste kraaltjes. Zo, de kop is eraf (en je loopt niet voor lul met een lege armband).* bewaar een klein zakje kralen in je portemonnee, zodat je ook op onverwachte momenten klaar bent om te ontvangen en er geen mooie woorden verloren gaan.
* maak een hardcopy complimenten schriftje en een online complimentenmap of -bestand. Zo kun je uitgesproken complimentjes meteen opschrijven en online ontvangen mailtjes gemakkelijk op 1 plek opslaan.
* ehja…mannen. Kralen-armbanden zijn ook voor jullie natuurlijk ontzettend hip. Mocht deze beach-look toch niet aan jou zijn besteed of staat net de winter voor de deur, denk dan eens aan een kleine race-auto verzameling, voetbalplaatjes of een zakje fisherman's friend. Je kunt natuurlijk ook gewoon elke avond bij je vriendin kralen aan haar armbandje rijgen. Zijn er twee blij! 

Succes!

ShareThis