Linker en rechter hersenhelft

In mijn zoektocht naar waarom ik kan wat ik kan, bekeek ik vanochtend onderstaand filmpje. Een filmpje over je linker en rechter hersenhelft. De ene (linker) werkt lineair, categoriseert, zoekt verbanden, organiseert en koppelt je verleden en toekomst aan dat wat je nu meemaakt. Deze helft denkt in taal en verzorgt je verbinding met de buitenwereld. De ander (rechter) werkt met beelden en energie en focust zich enkel en alleen op het hier en nu. Deze helft ervaart wie je bent als een grenzeloos onderdeel van alle energie om je heen.Ik werd gegrepen door de uitleg, want ik herken mezelf ontzettend in beide hersenhelften.

Ik ben een beta. Ik smulde van wiskunde B en natuurkunde. Gaf vanaf mijn tweede jaar al bijles in statistiek op de universiteit. Tegenwoordig structureer ik mijn emails, facturen, papieren en zelfs tekeningen graag keurig in mapjes. Ik zoek altijd naar de hoofdlijnen, haat details en slordigheden die afleiden en vind het prettig om structuur aan te brengen in vergaderingen, projecten en samenwerkingen.

En ik ben een extreem gevoelsmens. Ik heb alle belangrijke keuzes in mijn leven gemaakt op intuïtie. Ik ben heel makkelijk te raken en mijn stemming wordt grotendeels bepaald door die van mijn omgeving. Sinds een jaar weet ik dat ik de energieën van mensen kan lezen. Ik herontdekte dat ik van alles voel wanneer ik met iemand praat of een groep of kamer binnenloop. Dat voelde ik al mijn hele leven, maar ik vond het vooral onhandig. Ik besef nu dat de informatie en emoties die ik voel zijn gebaseerd op de energie die er is.

Beide hersenhelften dus. Soms een gevecht, want ze willen allebei beslissen, aandacht en ruimte. Maar na het zien van het filmpje besef ik: ook een cadeau. Ik hoop met deze beide eigenschappen niet alleen energie te kunnen voelen en lezen, maar ook uit te kunnen leggen wat er gebeurt en hoe je zelf bewust kunt kiezen.


ShareThis