Hoe lees jij de krant?

Hoe je een krant leest zegt veel over hoe je graag werkt. Zelf lees ik bijvoorbeeld de krant het liefst van achteren naar voren. Anders heb ik heel erg het onrustige gevoel dat ik de hele krant nog moet. Ik doe hetzelfde met tijdschriften en tv-gidsen. Ik ben duidelijk niet het type dat alles in de volgorde doet zoals het hoort en precies wil weten wat er gaat gebeuren. En dat herken ik in mijn werk. Wanneer iemand me de opdracht zou geven om stap 1 t/m 5 op volgorde, binnen de gestelde tijdslimiet en volgens het handboek uit te voeren, zakt de energie me in m'n schoenen. Geef mij maar een vage opdracht als "ja, daar willen we wel wat mee, geen idee hoe, maar veel succes.", dan gaat mijn hart sneller kloppen.

Sinds ik deze vraag gebruik in mijn gesprekken en workshops, heb ik de leukste voorbeelden voorbij zien komen. Zo leest een vriendin / collega de krant he-le-maal of niet. Geen half werk. Dus als ze 's ochtends bij het ontbijt maar 10 minuten heeft, raakt ze 'm niet aan. Haar moet je dan ook geen 10 projecten geven waar ze een beetje bij betrokken is. Een of twee enorme klussen en ze is op haar best. Ik werk soms met haar samen en ben dan jaloers op het feit dat ze nooit wat vergeet, elk project netjes en mét een evaluatie afrond en altijd alle lijnen, facetten en details in de smiezen heeft.

Ik sprak laatst ook iemand die duidelijk niet in de meest passende baan zat, als je tenminste op mijn krant-lees-theorie af wilt gaan. Hij vertelde me dat hij eigenlijk alleen de koppen en de conclusies leest. Een hele uitleg en dergelijke vindt hij overbodig, hij heeft vaak zonder veel informatie al door hoe het zit. Hij vertelde me, dat hij bij documentaires die hij interessant vindt, zelfs expres pas na een kwartier pas inzapt. Anders is hij al verveelt voordat de clou komt. Ik zei luchtig dat hij dan niet een baan met te veel details, uitleg en achtergronden moest kiezen, bleek hij verantwoordelijk voor het financiële jaarverslag!

Heb jij een bijzondere leestechniek en ben je benieuwd wat dat zou kunnen betekenen? Reageer en vertel het me.

10 opmerkingen:

 1. Ik lees alle koppen, sla verder over wat niet interessant is, en sla sport en het financiele katern over.... wat zou dat over me zeggen? Ik dacht tot voor kort dat iedereeen de krant zo leest(behalve sporters en bankmensen dan)!
  Deze week kreeg ik een envelop van mijn moeder, daarin zaten 3 artikelen die mijn vader voor me uit Trouw had geknipt, ooit.... Mijn vader is anderhalf jaar geleden overleden maar dit was een gewoonte van hem. Hij las de krant met een pen en schaar bij de hand. ALs je dan langskwam dan lag er weer een stapeltje, alles met je naam erop bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant! Ik blader eerst de hele krant door (van voor naar achter). Zeer snel. En dan ga ik weer naar de voorkant en lees ik enkele meest interessante stukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke onderwerp. Ik neem eerst de hele krant door. Daarna lees ik het van achter naar voor wat mij het meest boeit, soms heb ik aan een alinea van een artikel genoeg. Kortom het gaat bij mij alle kanten op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Waarschijnlijk vind je het dan ook fijn om bij een je werkzaamheden eerst even het grote plaatje helder te krijgen. Daarna richt je je op de zaken die wat jou betreft het belangrijkste zijn en los je ze een voor een op. Klopt dat een beetje?

   Verwijderen
 4. Hoi Sigrid, fijn dat je reageert. Ik heb inderdaad de neiging om naar het grote plaatje te zoeken, wil graag weten waar ik aan toe ben. Ik studeer op dit moment Bedrijfskunde bij de Open Universiteit. Daarna wil ik Consultant worden, denk er aan om advies te geven aan midden en kleine bedrijven hoe ze processen kunnen verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wil even toevoegen dat ik Dina ben.

   Verwijderen
  2. Leuk dat het toch een beetje klopt! Succes met je studie én je plannen. Groetjes, Sigrid

   Verwijderen
 5. Hallo, hoe ik een krant lees, weet ik niet precies want ik lees zeer zelden een krant. Volgens mij van achter naar voren en dan allen de stukken die me interessant lijken. Tijdschriften lees ik altijd van achter naar voren. Maar neem ik een puzzel- of kleurboek, dan begin ik voorin en sla niks over. Wat kan dit zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Mmmm... Het lijkt erop dat je je vooral heel goed kunt focussen en gedetailleerd kunt werken wanneer iets je interesseert, en minder wanneer het buiten je interesses of favoriete werkzaamheden ligt. Klopt dat? Groetjes! Sigrid

   Verwijderen
 6. Hoi Sigrid, leuk dit! Ik begin eigenlijk altijd heel netjes bij het begin. Lees de voorpagina vaak helemaal. Daarna ga ik de krant van voor tot achter door maar lees alleen de artikelen die me interessant lijken. Als ik halverwege verveeld raak ga ik door met een ander artikel. De katernen leg ik vaak aan de kant voor een ander moment. Ik wil graag ieder stuk helemaal doorgenomen hebben voor ik aan een ander stuk begin. Soms speel ik een beetje vals en lees ik als eerste de achterkant van de krant. Omdat daar leuke stripjes staan en een leuke column ;-). Ben benieuwd wat dit kan zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen

ShareThis