Het hoeft niet allemaal in een keer goed….


Ik weet wat je nu denkt: "Ja, dat weet ik ook wel. En dat is ook wel zo. Maar dat is vreselijk moeilijk. En ik wil het wel gewoon graag in een keer goed doen. Anders is het zo zonde van de tijd en moeite. Goed?"

En ik denk dat zelf ook vaak. Maar ik ga je toch proberen te overtuigen van de kracht van het zoeken en proberen. Het mooie van missers. En de grootste napret die hoort bij tegenvallers.

Het komt door een gesprek wat ik laatst had met een klant. We omschreven het zoeken naar wie je bent en naar wat je graag wilt doen als een reis. Je weet ongeveer wel waar je naar toe wilt. Je wilt bijvoorbeeld een baan waarin je het gevoel hebt dat je echt wat bij kan dragen, impact kan maken en dat doen wat je het beste kan. En daar wil je het liefste zo snel mogelijk en in een zo recht mogelijke weg naartoe.

Maar zo werkt het niet. Je gaat ook niet op vakantie om zo snel mogelijk weer naar het vliegveld te komen waar je terugvlucht van vertrekt. Het gaat om de ervaringen ertussen in.

En wie wil er nou niet zijn hele leven op vakantie? Precies. En dat kan dus. Zie je leven en je zoektocht vanaf nu als een vakantie. Als een reis. En zoals bij echte reizen: het gaat om de ervaringen ertussen in.

Fijn idee toch? En het mooie is: deze metafoor heeft een paar andere fijne paralellen. Ik leg ze hieronder aan je uit.


1. Plannen
Op vakantie heeft plannen vaak weinig zin. En daar wordt het ook alleen maar ongezellig van. Bussen rijden zelden op tijd en in veel landen lijkt nooit iemand met je mee te werken. Totdat je geen haast hebt. Dan kom je ineens de gezelligste mensen tegen, verdwaal je de gaafste straten in en sta je eens een keer níet met alle toeristen tegelijkertijd op dezelfde plek foto's te maken.

Hetzelfde geldt voor de reis van het leven. Neem de tijd. Verdwaal. Ontdek. Klets met mensen die je niet kent. Doe waar je op dat moment het meeste zin in hebt. En maak je niet te druk om alles wat iedereen lijkt na te jagen (die en die baan, dat en dat salaris, zus en zus beloning). Zie het maar als een bus vol Japanners. De voldoening is kort. En uiteindelijk moeten ze allemaal snel weer de bus in op weg naar de volgende attractie. Met allemaal dezelfde foto's op hun camera. Je mist er niks aan.


2. Je weet het niet
Wat ook zo leuk is aan reizen: je weet van te voren nooit precies wat je het leukste gaat vinden. Je kan wel bedenken dat het die ene hoge berg is, maar misschien is het juist wel het meer waar je langs komt op de weg ernaar toe. Of het winkeltje op de hoek waar je het perfecte souvenir hebt gevonden. Achteraf kun je precies vertellen waar het leuk is, maar dat lukt vooraf niet. En dat maakt het nou juist zo leuk. Elke seconde kan je verrassen. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken.

Zo is het ook in het dagelijks leven. Je weet nu niet wat je het leukst gaat vinden. Je weet niet welke baan het wordt. Je weet niet wie die ideale partner gaat worden. Je weet niet welke avond knetter gezellig wordt. Maar als je vertrekt (lees: jezelf te tijd geeft om te zoeken en durft te zeggen dat je het niet weet, zodat je openstaat om te vinden), kan elke seconde je verrassen. Je hoeft dan alleen nog maar om je heen te kijken en op te letten.


3. Veranderen mag
Nog zoiets leuks aan vakantie: je hoeft gelukkig niet maar één land, stad of wandeling leuk te vinden. Je mag steeds wat anders doen. En elke dag, hoe anders ook, kan even leuk zijn. Sterker nog, de meeste vakanties zijn juist leuk door de afwisseling. En gelukkig is er niemand die je verplicht om altijd op skivakantie te gaan als je skiën leuk vindt. Je voorkeur mag over de jaren veranderen. Vind je nu kamperen leuk, raak je over een paar jaar zomaar verslingerd aan zeilen. Kan allemaal. Je boekt gewoon steeds een andere reis.

Zelfde geldt voor je keuzes, banen, activiteiten en relaties in het echte leven. Gelukkig is er niet maar één ideale baan, hoef je niet je hele leven dezelfde hobby te hebben en mag je gewoon nieuwe vrienden maken. Sterker nog: de kans is groot dat juist de afwisseling het leuk maakt. Dus mijn tip: maak, tegen alle regels in, korte termijn keuzes. Opgeteld heb je dan vanzelf de leukste vakantie van je leven :).4. Missers
Nu komen we bij de missers. Wat ik opschreef voor mijn klant:

"Het wordt gaver dan je kunt bedenken. En je komt onderweg vanzelf tegen wát je gaaf vindt. En dat is misschien wel wat anders dan je nu zou omschrijven als gaaf. Net als op vakantie. Soms is die ene avond in de aftandse kuttent wel de gaafste."

Hoogtepunten komen net zo vaak (als het niet vaker is) voor op momenten waarop juist níet alles klopt. In situaties of op plekken waar het eigenlijk allemaal mis is. Op momenten dat je ze totaal niet verwacht. In de te kleine tent waar de luchtbedden niet inpastten. Op de dag dat je ging zeilen en er geen wind stond. Of uit eigen ervaring: in een national park waarin het wildlife in geen velden of wegen te bekennen was, terwijl onze gids vast kwam te zitten in de modder. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen van het lachen als ik er aan terug denk. Die beste man zat met z'n laarsjes helemaal vast. Thijs heeft 'm eruit moeten trekken. Terwijl we met een zaklamp naar een lege waterhole stonden te kijken.

Tuurlijk is het heus niet leuk als alles de hele tijd mis gaat. Maar met een goede blunder of verdomd onhandig keuze is op z'n tijd niets mis mee. Levert zelfs onverwachte extra hoogtepunten op. Dus maak je niet te druk wanneer het even tegen zit of helemaal mis dreigt te gaan. Misschien pakt het wel beter uit dan je denkt.

5. Ga voor het verhaal
Als laatste: naar wie luister je liever? Iemand die verslag uitbrengt van een georganiseerde reis of iemand die met een rugzak en zonder plan op pad is gegaan?

Precies. Reisverhalen zijn veel leuker om te horen als ze onverwacht zijn. Wanneer ze over dingen gaan die jij nog niet kent of niet kunt voorstellen. Die je inzichten geven die je anders niet zou ontdekken. Het liefst niet tot in de puntjes georganiseerd. 

Geldt ook voor in het dagelijks leven. Hoe leuk is het om met iemand in de kroeg te kletsen die het ook allemaal niet precies weet, wel van alles heeft uitgeprobeerd en spannende plannen heeft waarvan het nog niet zeker is of ze ook gaan lukken? Vind ik in ieder geval veel leuker dan te luisteren naar iemand die dag in dag uit hetzelfde kiest en precies weet wat hij/zij over vijf jaar is en doet. 

Dus ga op ontdekkingstocht. En deel je twijfels, je ontdekkingen, je onzekerheden. Deze blog is ook niets anders. Ik weet het ook niet. Ik heb alleen wel besloten om te zoeken. En alles wat ik onderweg tegenkom verzamel ik en vertel ik verder. 

Je leeft je verhaal. 

Geniet ervan! Het is als elke dag vakantie. 


ShareThis