Vul je voorraadkast


Deze blog schreef ik voor Ygenwijs, een platform en magazine van en voor de Y-generatie.

Wil je wat anders dan wat je nu doet, maar weet je niet wat? Jeuken je handen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Hier is mijn tip: Verzamel, spaar en noteer van alles. Pinterest-plaatjes, gesprekken, aantekeningen, productomschrijvingen, verhalen, schetsen, ervaringen, etc. Er is geen maximum en je hoeft ook niet voor een onderwerp of richting te kiezen. Hoe meer, hoe beter. Schrijf je eventueel in voor opleidingen die je triggeren of maak een of meerdere reizen.

Het lijkt misschien zinloos en voelt wellicht stuurloos, maar niets is minder waar. Je doet iets heel belangrijks: je vult je voorraadkast.

Hieronder 3 redenen waarom het werkt:

1. Je wordt expert

Hoe meer je je verdiept in dat wat je interesseert, hoe bekwamer je er in wordt. En hoe groter dus de kans dat je er een geweldige baan in vindt of een succesvolle onderneming in start.

Ga maar na: naar welke drogisterij ga jij wanneer je last hebt van een kwaaltje? Naar een drogisterij waar ze kasten vol hulpmiddeltjes hebben klaar staan of een drogisterij met lege kasten waar ze nog niets hebben durven ontwikkelen? Juist. Dus hup, vullen die voorraadkast! Het zou eeuwig zonde zijn wanneer je om dat ene onderwerp waar je eigenlijk het liefste over leest of schrijft af te doen als onzin of onbereikbaar. Duik erin wordt een expert.

2. Het leidt je naar je droom

Hoe beter je luistert naar je intuïtie, en dat doe je door je interesses te volgen en de zaken te verzamelen waar je hart sneller van gaat kloppen, hoe groter de kans dat je je grote droom vindt. Het is net een soort spoorzoekertje. Wanneer je elke keer kiest voor dat wat je energie geeft, kom je steeds een stap dichter bij dat wat je écht leuk vindt.

Dat betekent overigens niet dat je een keuze moet maken. Misschien vul je je voorraadkast wel met op het oog hele verschillende zaken, maar blijken die later allemaal een zelfde thema te bevatten. Of leiden ze opgeteld tot een innovatieve combinatie.

Begin dus 'blind' je kasten te vullen. Zonder dat er meteen een structuur of doel achter moet zitten. En kijk na een tijdje eens wat je allemaal hebt verzameld. Wat valt je op? Herken je thema's? Of zitten er vernieuwende combinaties tussen?

3. Een goede voorbereiding is het halve werk. 

Het vullen van je voorraadkast is eigenlijk niets anders dan het voorbereidende werk voor je droom(baan). Het lastige is alleen dat je nu nog niet weet waar je het in de toekomst voor gaat gebruiken.

Zo heb ik stapels product-ideeën, trainingsoefeningen en blogprobeersels in mijn kast liggen. Allemaal verzameld toen ik nog geen flauw idee had wie ik was en wat ik ging doen (ik ben mijn eigen onderneming begonnen zonder enig plan of product). En vaak leek 't volledig zinloos om ze op te schrijven. Want ik had eigenlijk geen puf om ze daadwerkelijk uit te voeren en al helemaal geen klanten die er op zaten te wachten. Het voelt ook gek om allerlei dromen op te schrijven en uit te denken, terwijl je thuis achter je laptop zit, zonder enige opdracht en met weinig geloof in een goede afloop.

Maar achteraf ben ik er heel blij dat ik het toch heb gedaan. Want nu heb ik van alles op de plank liggen. En dat is heel handig wanneer ik bijvoorbeeld op kennismakingsgesprek ga bij een klant. Of wanneer ik in een coachgesprek zit. Ik heb allerlei voorbeelden klaar in mijn hersenen. Daarnaast herken ik de onderliggende vragen vaak beter en sneller, omdat ik het antwoord al eens heb bedacht. Ik begrijp precies waar ze het over hebben. Alsof ik de bedenktijd al heb gehad.

Schrijf je arm dus helemaal moe in ideeënboeken, pin je duizelig op pinterest, maak moodboards tot je zelf met pritt aan de tafel zit vastgeplakt en lees, eventueel in je huispak op de bank, de boeken over onderwerpen die je raken. Wees niet bang dat je er nu nog niets mee kan. Dat moment komt vanzelf. 


ShareThis