4 springplanken naar succes


In deze blog help ik je om je vier meest blokkerende gedachtes om te zetten in vier geweldige springplanken voor geluk en succes. Het geheim van succes zit namelijk in die blokkerende gedachtes. Die moet je niet proberen te negeren, maar juist zo veel mogelijk gebruiken.

Hier gaan we:

"Zit ik weer te piekeren / twijfelen!"
Iedereen zou het wel willen: minder piekeren en keuzes maken zonder ook maar een seconde te twijfelen. Maar dat is zonde! Piekeren en twijfelen zijn indicatoren dat je gevoel iets wil zeggen.

Zonder piekeren en twijfelen zou je al je beslissingen maken op basis van je verstand. En dat zou saai zijn! Dan weet je zeker dat het geen leuke beslissingen zijn. Gebruik je momenten van piekeren en twijfelen om te luisteren naar je intuïtie. Hier lees je hoe. 


"Ik moet iets doen"
Wanneer je enorm de druk voelt om iets te doen (bijvoorbeeld allemaal to do's op je zaterdagmiddag of een waslijst acties om een baan te vinden), moet je juist even niets doen. Wwaattt?? Ja, je hoort het goed. 'Iets moeten doen' oplossen met 'niets doen'. Het werkt zo.


Wanneer je het gevoel hebt dat je wat moet doen wordt dat vaak gevoed door je omgeving (als je er zelf zin in had gehad, had je het namelijk lang gedaan). Ik moet nu echt een baan hebben, ik moet echt m'n mail doen, etcetera.

En hoe lief alle mensen om je heen ook zijn, de kans is klein dat zij weten wat goed voor je is. Er is namelijk maar één jij. Dus is het niet waarschijnlijk dat jij gelukkiger wordt wanneer je doet wat anderen van je verwachten. Of wat jij denkt dat anderen van jou verwachten, want ik durf te wedden dat je de helft onterecht voor ze hebt ingevuld :).


Wat wel werkt, is je doen laten bepalen door wie jij bent en waar jij gelukkig van wordt.

En kom je daar achter? Door niets te doen. Of dingen te doen die voor jou "niets" lijken. Bijvoorbeeld op de bank zitten, dromen, schilderen, kletsen, googlen, documentaires kijken, met leuke mensen koffie drinken, etcetera.

Op momenten van stilte en totale ontspanning kun je het makkelijkste voelen wie je bent. En dus bepalen wat je eigenlijk echt wil doen. Ook komen de geniaalste ideeën juist als je ze niet zoekt of druk bezig bent. Wanneer je niets doet, sta je er het meest voor open.


Klinkt dat nutteloos? Dan wordt het tijd om de volgende gedachte onder de loupe te nemen:


"Ineffectieve en nutteloze dingen doen is tijdsverspilling"
Het is precies andersom. De activiteiten die jij ineffectief en nutteloos vindt, zijn juist de bron van je zelfontplooiing. Dat wat geen moeite kost is je missie. Dat wat je het leukste en makkelijkste vindt is wat jou grootste bijdrage is, wat dus het meeste waard is en waar je ongelooflijk succesvol in zal worden. Dat kan van alles zijn: fietsen, schilderen, praten, onderzoeken, lezen, vertalen, bedenken, bekritiseren, uitwerken, opstarten, etcetera. Ik ken zelfs iemand voor wie 'niets doen' haar beste kwaliteit is. En is dat toch net even iets van 90% van de Nederlandse bevolking niet kan. Zij weet precies hoe het moet. Ze denkt er nu over na om er workshops in te geven en ik ben er van overtuigd dat het ongelooflijk gaat lopen.

Dus wees nutteloos. Nutteloos gelukkig en succesvol!


"Het is echt onverstandig, omdat…." 
Kriebelt er nu een nutteloze activiteit door je hoofd, maar ontdek je allemaal redenen waarom het onverstandig zou zijn? Bijvoorbeeld dat het geen geld oplevert, of dat mensen het vast gek zullen vinden, dat je thuis moet zorgen voor een stabiele situatie, etcetera? Kijk dan of je een deal kunt maken met jezelf en/of je omgeving voor een proefperiode. Ga het een dag, week, maand of half jaar proberen en als het dan inderdaad niets lijkt op te leveren, iedereen je totaal niet begrijpt en je hele thuissituatie is veranderd in een chaos, stop je er weer mee. Je hebt niets te verliezen! En de kans is ontzettend groot dat het juist niets misgaat en je ondertussen zo veel energie krijgt en zo gelukkig wordt, dat alles op rolletjes loopt.

ShareThis