Minicursus: Piekeren als sleutel naar geluk


Piekergedachtes en twijfelmomenten. Wie kent ze niet.

Ze komen in verschillende vormen en maten. Soms is het zo'n zeurend gevoel dat je ergens nog iets mee moet. De andere keer weet je gewoon even helemaal niets meer. Meestal zijn het 10.000 gedachtes die in cirkeltjes door je hoofd draaien. Die je lekker wakker houden in de nacht. 

Ik heb ze regelmatig. Over m'n bedrijf, inkomsten, een opdracht, een vraag, een vriendschap, een ruzie of relatie.

De natuurlijke reactie op die twijfels of piekergedachtes is wegduwen. Dat is in ieder geval de mijne. Je wilt ze negeren. Vindt het onzin dat je ze hebt. Je zou niet zo moeten zeuren. Hop, doorgaan. Dat genadenk. Levert niets op. 

Het heeft het tegenovergestelde effect. Hoe harder je ze wegduwt, hoe sterker ze terugkomen. En dat is logisch! Want op momenten van piekeren en twijfelen wil je gevoel je wat vertellen. Het is een indicator dat je intuïtie aan de deur staat te rammelen. Het zit zo:


1. Je maakt afwegingen met je hoofd (je verstand) en je gevoel


2. Je hoofd is getraind om risico's te vermijden. En dat is ook erg handig bij bijvoorbeeld het oversteken. Links-rechts-links kijken redt levens.

Maar we zijn er wat mij betreft iets te goed in geworden. Alles dat de balans verstoort identificeert het hoofd als gevaarlijk. Al op de basisschool leer je dat het gemiddelde het beste is. Liever twee keer een 6, dan een 1 en een 10.

Dus wanneer je gevoel een signaal voor verandering uitzendt, raakt je hoofd in paniek. Afwijking van de norm! Tegenhouden die boel. En piekergedachtes zijn de perfecte remedie. Piekeren blokkeert gedrag.




3. Maar hoe vaker je de signalen vanuit je gevoel onderdrukt, hoe sterker ze worden. En hoe harder het hoofd moet piekeren om ze te onderdrukken.

Het enige goede nieuws hieraan: hoe meer je piekert, hoe groter en sterker je gevoel is. Dus hoera voor alle pieker-koningen en -koninginnen, jullie intuïtie is supergroot! Anders had het hoofd niet zo zo'n best hoeven doen.

4. De oplossing: onderzoek je piekergedachtes. Luister naar ze. Schrijf ze op. Op die manier ontneem je je hoofd z'n wapens. En komt er ruimte voor de signalen van je gevoel.

En wanneer je je verstand en je gevoel op een rijtje hebt, kun je altijd nog beslissen om een keer niet naar je gevoel te luisteren. Omdat het echt niet uitkomt. Maar dan hoef je ook niet van jezelf te verwachten dat je er veel plezier in hebt. Want dat veroorzaakt spanning.



Zonde dus om je pieker gedachtes weg te duwen. Met de volgende vier oefening kun je pieker-momenten omzetten in sleutels naar geluk. Succes!


1. Schrijf ze van je af

De eerste manier werkt goed bij complexe gevallen. Een brei van gedachtes die overal over gaan. Het ongestructureerde van alles en nog wat pieker moment.

Wat te doen? Schrijf alle pieker gedachtes van je af. "Ik doe het niet goed." "Ik kan het niet." "Dit is al de honderdste keer dat ik deze valkuil loop." Etcetera. Er is geen maximum, schrijf het allemaal van je af. Je zult merken, dat hoe meer er op je papier komt te staan, hoe meer ruimte er ontstaat voor positieve gevoelens en gedachtes. Zoals hierboven gezegd: Je ontneemt je hoofd zijn 'wapens' om je gevoel te blokkeren. Gewoon door ernaar te luisteren. Het hoofd wil alleen maar even gehoord worden.

Schrijf alle positieve gedachtes die naar boven komen ook op. Zoals: "Dit zijn enkel opstartproblemen, ik weet zeker dat ik het ga redden!" "Ik heb nog nooit zoveel complimentjes gehad." "Wat een geweldig avontuur."

Wanneer je dit vel gebruikt, kun je vervolgens de twee categorieën van elkaar losknippen. Hang de positieve gedachtes op de koelkast. Die gaan je verder brengen. Leg de negatieve gedachtes even in de la. En spreek met je hoofd af dat je daar over een week weer naar kijkt. Wellicht waren ze helemaal niet waar of relevant. En voor diegenen die wel terecht bleken zoek je dan alsnog een oplossing.


2. Positioneer van links naar rechts

Deze oefening werkt perfect wanneer je (snel) een keuze moet maken.

Denk aan een geweldige dag of ervaring uit je verleden. Ja, heb je 'm? Als je zou visualiseren dat 'ie voor je hangt, hangt 'ie dan links of rechts?

Denk nu aan het keuze-object. Bijvoorbeeld een nieuwe trui of een promotie kans. Waar hangt die? Bij de 'echt heel gaaf'-kant (zoals je geweldige ervaring) of aan de 'liever niet'-kant?

Hangt 'ie in het midden? Dan heb je nog wat meer informatie nodig om je keuze te kunnen maken. Bij de nieuwe trui: loop eerst nog even naar een andere winkel. Bij de nieuwe baan: geef jezelf nog een extra uurtje, week of maand. Aarzel niet om om uitstel te vragen wanneer dat nodig is, je mag vast iets later beslissen.


3. Stel jezelf de volgende vier vragen. 

Wanneer je je zorgen maakt over een project, samenwerking, evenement, of andere gebeurtenis waar anderen bij betrokken zijn, pak dan dit oefenvel en beantwoord de vier vragen die erop staan.

Je antwoorden vertellen je precies wat je moet doen.
4. Visualiseer je gevoel 

Om de gedachtes uit je hoofd te omzeilen werkt het ook goed om je gedachtes te visualiseren. Pak een stapel tijdschriften en scheur de plaatjes die passen bij je gevoel eruit.

De beelden die je hebt verzameld vertellen je waar je behoefte aan hebt. Zijn ze licht (ga lekker naar buiten) of donker (kruip onder de dekens)? Heb je behoefte aan rust of juist aan drukte? Ga je voor een kleurrijke outfit of juist een kalme witte?

Geen tijd om te gaan scheuren, knippen en plakken? Kijk dan eens naar deze lijst emoties. Waar gedachtes vaak lekker wollig en langdradig zijn, zijn emoties goed te vangen in enkele woorden.


  

ShareThis