Herken je droomOp het moment dat mensen ontdekken wat hun grote droom of droombaan is, zou je verwachten dat ze een gat in de lucht springen. Dat ze denken ‘hèhè, dat is ‘m inderdaad!’ en dat ze niet kunnen wachten om het van de daken te schreeuwen.


Niets is minder waar. Ze zeggen of denken wel allemaal hetzelfde, maar ze lijken eerder zeker te weten dat ‘t ‘m niet is. Ik vertel je vandaag welke zinnen ik steeds hoor wanneer ik een coachklant zijn of haar droom heeft gevonden. Zodat jij, wanneer jij één van deze dingen denkt of zegt, weet je dat je goed zit!
'Hier ga ik nooit veel geld mee verdienen.'

Het is eigenlijk heel gek dat we er bijna heilig van overtuigd zijn dat wanneer we iets doen wat we leuk vinden, niemand ons daarvoor zou willen betalen. Alsof werk alleen maar niet leuk kan zijn en je voor inkomen altijd moet zwoegen.

In je droombaan doe je dat wat je zo leuk vindt, dat je het ook zou doen wanneer niemand je ervoor zou betalen. Niet dat dat gaat gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat je er uiteindelijk juist het allermeeste mee zult verdienen. Want met werk waarin je passie ligt, maak je de meeste impact. En daar krijg je het meeste voor terug.'Hier heb ik helemaal niet voor geleerd.'

In een ideale wereld weet je al op je 15e wat je later wilt worden en kies je precies de opleiding die je daarvoor nodig hebt. Maar helaas. Ik had toen in ieder geval geen flauw idee wat ik wilde worden. En mijn keuze-horizon was ook niet zo breed. Arts, psycholoog, advocaat, dat werk.

Maar goed, dat is gelukkig ook helemaal geen probleem. In je droombaan ben je namelijk een natuurtalent. He hebt er aanleg voor. Een natuurlijke interesse. Oog voor. Oren naar. En daar kan geen opleiding tegenop. Niet dat je niet een leuke opleiding mag volgen, maar dat is dan vooral om je kwaliteiten te verdiepen en je kennis te verbreden. Maar dat je er goed in bent zit al in je DNA. Geen diploma voor nodig!


'Maar ik heb hier geen ervaring in!'

Ook dat is geen punt, want je bent een natuurtalent. En daar kan geen CV tegenop. Maar daarnaast is het waarschijnlijk ook niet waar. Dat bleek in ieder geval steeds in mijn coachgesprekken. Want als iets je passie is, doe je het zonder dat je het doorhebt veel vaker dan je denkt! Misschien heb je er dus niet expliciet een baantje in gehad, maar heb je onbewust wel al veel boeken erover gelezen, heb je de rol automatisch naar je toe getrokken in projectgroepen of is het iets wat je elke keer als je even tijd hebt het liefste doet. 
 


'Hier gaat niemand me voor vragen.'

Niet waar! Alleen omdat het je favoriete bezigheid is denk jij dat je dat alleen om zondagmiddag om 3 uur mag doen wanneer je al het andere af hebt. Maar niets is minder waar. Je bent er fenomenaal goed in, het is je natuurtalent en ik durf te wedden dat iedereen om je heen al lang doorheeft dat je er mega goed in bent. Ze hebben je er waarschijnlijk al vaak in om hulp gevraagd. Dus ga ervoor en doe dat wat je het liefste doet, dat is ook waar je het allerbeste in bent!

Geen opmerkingen:

ShareThis